Background Image

Szalagparketta tisztítása és karbantartása

Lakkozott szalagparketta tisztítása és karbantartása!
Használat

A szalagparketta / készparketta / használata során arra kell törekedni, hogy minél kevesebb extra behatás, szennyeződés érje a parkettát. Az ajtó előtt lábtörlőt kell alkalmazni, hogy a finom homokszemcsék bejutását is megakadályozzuk, ugyanis ezek a legfinomabb csiszolószemcsék, melyek a lakkfelületet koptatják. A bútorok lába alá alátétet (pl.: filc) kell ragasztani, ami a karcolódástól megóvja a szalagparketta felületét.
A pontszerű, erős terhelés káros a parkettára. Jó tudni, hogy a különböző fafajok kissé eltérő keménységűek, de a tűsarkú cipő még a legkeményebb fafajból készült parkettán is nyomott hagy. A görgősszék görgői rendkívüli módon igénybe veszik a szalagparkettát, ezért mindenképpen e célra készített alátéttel kell védeni azt.

Tisztítás, karbantartás

A szalagparketta / készparketta / készre lakkozott padlóburkoló termék, ezért lefektetését követő utánlakkozása nem szükséges. A szalagparketta száraz vagy alig nedves legfeljebb ködnedves ruhával illetve szakkereskedésben kapható padlóápoló szerekkel tisztítható, de használata során óvni kell a nedvességtől.
Felmosni tilos! Vízben nem oldódó szennyeződést azonnal, oldószerével (kivéve az erősen maró anyagokat) lehet eltávolítani, de lehetőleg kerülni kell a vegyszeres tisztítást.
A megkopott lakkréteg felújításakor a régi lakkot finom szemcsézetű
csiszolópapírral (P 120-P150) hosszirányban kell megcsiszolni. A képződött port a szalagparketta felületéről gondosan el kell távolítani, ezután lehet lakkozni több rétegben. Az egyes rétegek felhordása között a szalagparketta felületét finom csiszolópapírral fel kell érdesíteni. A lakkozás előtt próbalakkozást kell végezni. Próbalakkozás után gondosan meg kell vizsgálni az új bevonat tapadását, elszíneződését és a felület minőségét. Csak a próba megfelelősége esetén kezdjen neki a teljes utánlakkozásnak.
Lakkvásárlás előtt kérjen információt szakembertől. (Ajánlott lakktípus: oldószeres parkettalakk) A lakkozás teljes körű felújításának szükségessége nagymértékben késleltethető a kereskedelmi forgalomban kapható padlóápoló szerek rendszeres alkalmazásával.